אודות הסקר
הסקר עלה לרשת ב4/5/01- , התוצאות המובאות כאן סוכמו אחרי כחודשיים בהם השתתפו בסקר 750 איש. בעת פרסום הסקר פנינו לקהלים מגוונים ולאו דווקא לנפגעי תקיפה מינית. מטרתו היתה לקבל אומדן באשר לשכיחות התקיפה המינית וניסיון ללמוד כמה מאפיינים כלליים באשר לאופי הפגיעה ודרכי התמודדות עמה. בשאלון נכללו 10 שאלות שהופנו הן למי שנפגע והן למי שלא.
מתוך העונים בחיוב לשאלה אם נפגעו מינית,78% היו ממין נקבה ו22%- ממין זכר.
שאלה 1: האם אתה מכיר אנשים שנפגעו על רקע מיני?
התברר כי 61% מהעונים מכירים לפחות אדם אחד שעבר תקיפה מינית.
מתוך אלו 21% מכירים אדם אחד כזה,37% מכירים יותר מאחד ו3%- טענו שלא מכירים מישהו שלא נפגע כלל. יש לציין כי כאן לא שאלנו אם האדם עצמו נפגע, אלא אם מכיר מישהו שנפגע.
שאלה 2: האם עברת בחייך תקיפה על רקע מיני?
על שאלה זו השיבו בחיוב 339 איש מבין העונים על הסקר. מדובר ב45%- מהמדגם. כלומר, למרות הנתון השגור בפי מרכזי הסיוע, אחת מכל 3 נשים ואחד מכל 6 גברים נפגעים מינית, אנו מקבלים כאן שכיחות גבוהה יותר מהידוע עד כה.
באשר לסוג התקיפה 44%- מהעונים חיובית, מדווחים על ריבוי של פגיעות מסוגים שונים;35% עברו הטרדה מינית בצבא או בעבודה,13% עברו אונס ו8%- עברו גילוי עריות. כלומר יש להניח שבקבוצה הראשונה נמצאים אנשים שעברו כמה תקיפות מהסוגים המוזכרים לאחר מכן.
שאלה 3: מהו הגיל בו התרחשה הפגיעה?
בשאלה זו התבקשו הנבדקים לציין את הגיל בו התרחשה הפגיעה הראשונה. לאור התוצאות שהתקבלו בשאלה 2, יש להניח כי היו פגיעות נוספות בגיל מאוחר יותר. מתברר כי 73% מהעונים עברו את הפגיעה הראשונה שלהם לפני גיל 34%. 18 נפגעו לפני גיל 39%, 12 בין הגילאים 12 ל23%, 18- בין גיל 18 ל3%, 25- בין גיל 25 ל40- ו1%- מעל גיל 41.
שאלה 4: האם מדובר על יותר מאירוע אחד?
שאלה זו מנסה לברר את שכיחות התקיפות שעובר אדם אחד. ברמה הכללית ביותר מתברר כי 34% מהעונים בחיוב עברו תקיפה אחת בלבד. כל היתר מדווחים על ריבוי בתקיפות. מתוכם 17% מדווחים על פגיעה מצד תוקף אחד, שנמשכה זמן קצר, ו8%- מדווחים על פגיעה דומה שנמשכה שנים.40% מדווחים על ריבוי של תקיפות ותוקפים שונים.
שאלה 5: מה היה מינו של התוקף?
ברמה הכללית, בקרב שני המינים,88% דווחו כי הותקפו על ידי גבר,7% על ידי אישה ו5%- הותקפו על ידי בני שני המינים.
בתוך קבוצות המין הנפגע, ההתפלגות של מין התוקף שונה במקצת. בקרב הנפגעות,96% נפגעו מידי גבר,4% נפגעו על ידי שני המינים ורק אישה אחת דיווחה כי הותקפה על ידי אישה. באשר לנפגעים, מתברר כי 77% הותקפו על ידי גבר,12% על ידי אישה ו11%- התקפו על ידי שני המינים.
שאלה 6: מהי מידת ההיכרות עם התוקף?
ב69%- מהמקרים התוקף לא היה זר לנפגע.
ניתוח קבוצה זו מראה את התמונה הבאה:5% נפגעו מידי מישהו מהמשפחה הגרעינית (הורה, אח או סב),4% מידי אדם מהמשפחה מורחבת (דוד, אב חורג),2% הותקפו על ידי בן זוג,2% מידי חבר או מכר של המשפחה,18% נפגעו מידי חבר, ידיד או שכן,16% נפגעו מידי דמות סמכותית (מורה, רופא, איש דת, מטפל, מפקד או מנהל) ו23%- הותקפו על ידי תוקפים מוכרים שונים, במסגרת מספר פגיעות שונות.
שאלה 7: היכן התרחשה התקיפה?
להלן פירוט המקומות שדווח כי שם התרחשה הפגיעה:
שאלה 8: האם סיפרת למישהו על התקיפה?
מתוך הנשאלים,22% לא סיפרו כלל על התקיפה.
מתוך אלו שסיפרו, בדקנו את המועד בו סיפרו מרגע התרחשות התקיפה:28% סיפרו מייד אחרי,18% סיפרו כעבור כמה ימים או שבועות ו32%- סיפרו רק כעבור שנים.
שאלה 9: האם הגשת תלונה?
רק 14% מאלו שהותקפו הגישו תלונה.
ב69%- מהמקרים התיק נסגר מסיבות שונות ורק במקרה של 31% מהעונים נערך משפט.
שאלה 10: במקרה של תקיפה, להיכן היית פונה לקבלת סיוע?
על שאלה זו ענו כל המשיבים על הסקר, כולל אלו שלא עברו תקיפה. מתברר כי 12% מהפונים לא היו מספרים כלל והיתר חילקו את המקום שאליו יבואו עם הסיפור כך: