כאבי ראש והפרעת אישיות מרובה

מבוסס על MPD & Headaches by Sara Lambert

על פי פרנק פוטנם שכתב רבות על ריבוי אישויות, הסימפטום הנוירולוגי היחיד המשותף לכל מי שיש לו MPD הם כאבי ראש. כאבי ראש תכופים הם התנסות כל-כך טיפוסית עד שמטפלים שואלים עליה כשהם מאבחנים MPD. רוב האנשים בעלי האישיות המרובה סובלים מכאבי ראש כואבים ביותר, לעתים עד כדי פגיעה בראיה. תרופות להקלה על הכאב עובדות רק לעתים רחוקות. קיימים מספר הסברים לכאבי הראש התכופים יותר אצל בעלי אישיות מרובה יחסית לשאר האוכלוסייה.

מתח:

החיים של בעלי אישיות מרובה יכולים להיות מאוד מתוחים. בנוסף לבעיות רגילות של היומיום, עליהם להתמודד עם מתח פוסט-טראומטי שנובע מהיסטוריית ההתעללות שלהם. מקור מתח נפוץ נוסף הוא אובדן זמן, להיכנס באמצע מצב קיים ולהעמיד
פנים שאתם יודעים מה מתחרש, לנסות למצוא דרכים להמשיך לתפקד כשכל מה שאתם רוצים זה לזחול אל מתחת למיטה לנצח. כל אלו יכולים בהחלט למרוט את העצבים ולהשאיר את השרירים מכווצים מרוב מתח. זה יכול גם לרוקן אתכם מהכוחות הנפשיים שלכם. כאבי ראש הם תוצאה טבעית. מאמץ פיזי ניכר נובע גם במהלך השימוש בחושים כדי להתמודד ולהסתגל למגבלות פסיכולוגיות וחוויות "משונות". למשל דה-ריאליזציה שמהווה תופעה שכיחה של עיוות תפיסה אצל בעלי הפרעות דיסוציאטיביות, כשהעולם נראה מעוות או דו-ממדי. המאמץ התמידי למקד את הראיה יכול להביא למאמץ רב בעיניים וכתוצאה מכך, לכאבי ראש חדים. בנוסף, עצם החוויה של דה-ריאליזציה יכולה לגרום למצוקה רבה, תסכול ופחד. העומס הרגשי כשלעצמו די בו כדי לגרום לכאב ראש. אך זה לא נגמר שם. בנוסף להשפעות הפיזיות שיש למאמץ להתמודד עם עיוותי התפיסה הדיסוציאטיביים וההשפעות הרגשיות שלהם, אנשים רבים הסובלים מדיסוציאציה נאבקים קשה כדי להחזיק את הכל בשליטה ולהיראות "נורמליים" לעולם שבחוץ. הדבר יכול להיות מתיש מאוד, בייחוד כאשר יש אישויות שנאבקות לצאת. בעוד המוח עובד במלוא הקיטור כדי לשלוט בכל רובדי המתח הללו, האדם מפתח כאב ראש שרק הולך ומחמיר.

כדי להקל על כאבי הראש, נסו למצוא מה עובד הכי טוב בשבילכם כדי לשחרר שרירים נפוחים ומתוחים. הדבר שונה מאדם לאדם: יש המעדיפים קרח ויש שצריכים לעמוד תחת מקלחת חמה. מסג' יכול לעזור. מוסיקה יכולה להרגיע, אך עבור חלק מהאנשים הרעש רק מוסיף עוד שכבה של גירויים לתוך העומס שכבר קיים במוח. יש שמגלים שהדבר היחיד שהם יכולים לעשות כדי להקל על הכאב הוא לישון ובכך מאפשרים לגוף לנוח ולחדש כוחות.

קיימות גם כמה טכניקות של היפנוזה עצמית שאפשר להשתמש בהן כדי לאפשר לכאב ולמתח להשתחרר. היות ואנשים דיסוציאטיביים קלים מאוד להיפנוט, טכניקות אלה יכולות להיות יעילות במיוחד. אפשר ליצור מצב היפנוטי על פי בחירתכם, באמצעות הדמיון. למשל, אפשר לחשוב על צבע עדין ומרגיע ששוטף את הכאב החוצה.

גירוי יתר:

אנשים עם MPD נוטים לפתח כאבי ראש שנובעים ממתח, בשל כמות עודפת של גירויים. מטר זה של "רעש" נפשי כולל דברים שמשפיעים על כל החושים ומציף אותם. הוא עלול להגיע מבפנים – למשל, יותר מדי אישויות שעומדות סמוך לחזית המודעות. הרעש עלול להגיע גם מבחוץ – יותר מדי צלילים, צבעים בוהקים שנמהלים אל מול העיניים. קיימות שתי סיבות סבירות לכך שאנשים עם MPD רגישים ביותר לגירויים חיצוניים – בשל חווית ההתעללות הכרונית שחוו, הם פיתחו עוררות יתר שפירושה שהם מודעים כל הזמן לכל מה שמתרחש סביבם למקרה שהסכנה אורבת להם ובגלל שיש להם כל-כך הרבה "עיניים" שונות שתופסות את העולם שסובב אותם, הרבה פעמים באופן סימולטני. כמו שאמרה שורדת – "לפעמים לדברים יש יותר מדי משמעות. כאילו אנחנו מסתכלים על משהו באותו זמן והתפיסות השונות שלנו מתערבבות והופכות להיות למשהו שקשה מדי להתמודד איתו, עד שהראש מרגיש כאילו הוא עומד להתפוצץ. וכמובן, לכל אחד מאיתנו יש רגשות ודעות לגבי מה שאנחנו רואים. הדבר יכול לעתים להיות בלתי נסבל. יש כל-כך הרבה עיניים ונפשות, אך רק מערכת חושית אחת שאמורה לעבד את הכל. גם טיול תמים ברחובות העיר יכול להשאיר אותנו
עם כאב ראש משתק (גם אם לעתים איכשהו נטול כאב).

כדי להקל על כאבי ראש שנובעים מגירוי יתר, בקשו מכולם בפנים לקחת צעד אחורה ולתת לכם קצת ספייס ושקט. תסבירו להם שזה יהיה יותר יעיל אם יספרו לכם על ההתנסויות שלהם כשיהיה לכם יותר כוח וזמן להקשיב להם כמו שצריך. הם יכולים לרשום את המחשבות והרגשות שלהם ביומן אם אינם יכולים לחכות. יש אנשים עם MPD שלוקחים איתם תמיד עט ונייר למטרה הזו.

יש דרכים לאוורר חלק מהרעש – למשל תרגילי נשימות עמוקות טובים לזה ושוב, אתם יכולים להשתמש בכמה טכניקות להיפנוט עצמי, כמו לדמיין שסתום לחץ בצד הצוואר שלכם.

אם אתם מרגישים מוצפים כשאתם יוצאים החוצה ומוקפים ברעש, אתם יכולים לקחת אתכם ווקמן עם אוזניות ולנגן לעצמכם מוזיקה מרגיעה שחוסמת כל רעש אחר.

התחלפויות:

התחלפות בין אישיות אחת לשנייה גורמת לכאב ראש בעיקר כאשר יש סוג של קונפליקט על שליטה בין האישויות. הפתרון הוא תקשורת טובה יותר ושיתוף פעולה בתוך המערכת. כשקיימת אי הסכמה לגבי מי צריך להיות "בחוץ", הרבה פעמים האישויות ישמחו אם אישיות שלישית תיקח על עצמה את תפקיד המגשרת כך ששני הקולות יוכלו להישמע דרכה. הרבה פעמים הצד השלישי הזה הוא אישיות שפועלת אוטומטית ושיש לה מעט רגישויות משל עצמה וכך לא מפריע לה להיות ערוץ שדרכו אחרים יכולים לתקשר.

הצעה אחרת היא שבמקום לצאת לגמרי, שתי האישויות עומדות יחד על הקצה ועדיין בפנים, במקום שבו אפשר לשמוע אותן בלי התרחשות של התחלפות מלאה. הרבה אנשים מוצאים שכאשר המודעות המשותפת שלהם מתגברת, מאבקי השליטה (וכאבי הראש שנובעים מהם) מפסיקים להוות בעיה.

יש בעלי MPD שחווים כאבי ראש וסימפטומים אחרים, כמו בחילה או סחרחורת, אפילו כאשר מתרחשות התחלפויות פשוטות וחסרות קונפליקטים. זה נכון לגבי אנשים שנמצאים בשלבים מוקדמים של תהליך ההחלמה שלהם או אלה שאצלם הקירות הדיסוציאטיביים עמוקים מאוד. אין זה מפתיע אם לוקחים בחשבון את השינויים הפיזיולוגיים המתרחשים כאשר יש חילופין בין אישויות. הוכח שלאישויות השונות יש דפוסים אישיים וייחודיים של גלי מוח. יתרה מזאת, לכל אישיות גיל אחר, ביוכימיה ויכולת מנטלית שונה, כך שהחילופין בין מבוגר לילד מורכבים יותר מבחינה פיזיולוגית מאשר בין שני מבוגרים.

גלישה:

כאשר לאישויות יש חילוקי דעות ברמה הלא מודעת או כאשר אחת האישויות תוססת בשל חרדה שיש לה, המתח מתבטא לעתים קרובות בכאב ראש. כך האדם שנמצא בחוץ סובל ממיגרנה ולא מודע לכך שהיא נובעת ממתבגרת זועמת שרוקעת ברגליים בפנים כי משהו הרגיז אותה. האישויות שבפנים ידועות ביכולת שלהן לשלוח מסרים לאישיות שבחוץ באמצעות כאב ראש. זה סוג של acting out. במקרה כזה תרופות נגד כאב ראש לא יועילו כי הכאב נובע מהפרעה רגשית. חשוב לגרום לאחרים לדבר אליך לגבי מה מתרחש אצלם. אם הן מוכנות לעשות זאת, יש סיכוי טוב יותר שצורכיהן יתמלאו מאשר אם רק יקרינו רגש נטול מילים וכאב.

המאמר תורגם על ידי אילנה מתוך האתר הבא:
http://www.m-a-h.net/inkdroppings/sl-headaches.htm


השאר תגובה

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.